Pine Grosbeak  ( Durbec des sapins )

Back to Checklist

Pinicola enucleator

Description:    Male Pine Grosbeak
Photo Date:   November 10, 2007

Location:  

Henwood Township

Photographer:  

Michael Werner

General Notes

The North American population of this species has decreased by 73% in the forty years spanning 1966 to 2006, according to a recent analysis of Christmas Bird Count records conducted by National Audubon Society scientists. Although there is insufficient data about this species to be highly confident in the actual magnitude of the population decline, the trend is considered statistically significant.

Abundance: Common Earliest observed date:  

Typical arrival date:

October 20
Breeding Status: Winter Visitor Latest observed date:  

Typical departure date:

March 25

 

Banding Results

Year

Gillies
Lake

Hilliardton
Marsh

Mountain
Chutes

Year
Total

1990 22     22
1995 41     41
1996 5     5
1997 6     6
1998 1     1
1999 25   6 31
2000 6   24 30
2001 30 39 98 167
2002     26 26
2003 1 3   4
2004 2 27 34 63
2005 15 51 190 256
2006   42 51 93
2007   57   57
2008        
2009