Snow Bunting  ( Bruant des neiges )

Back to Checklist

Plectrophenax nivalis

Description:    Snow Bunting male in winter plumage
Photo Date:   February 18, 2007

Location:  

Armstrong Township

Photographer:  

Michael Werner

General Notes

The North American population of this species has decreased by 64% in the forty years spanning 1966 to 2006, according to a recent analysis of Christmas Bird Count records conducted by National Audubon Society scientists. Although there is insufficient data about this species to be highly confident in the actual magnitude of the population decline, the trend is considered statistically significant.

Abundance: Common Earliest observed date:  

Typical arrival date:

October 19
Breeding Status: Winter Visitor Latest observed date:  

Typical departure date:

April 21

 

Banding Results

Year

Gillies
Lake

Hilliardton
Marsh

Mountain
Chutes

Year
Total

1993 16     16
1998     5 5
1999     11 11
2000     39 39
2001     52 52
2002     32 32
2003     9 9
2004     114 114
2005     55 55
2006     89 89